Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking ziet niets in een vertrek uit de Europese Unie. 

Dat blijkt uit een peiling die onderzoeksbureau DVJ Insights heeft gehouden in opdracht van RTL Nieuws. Van de ondervraagden wil 58 procent dat Nederland lid blijft van de EU, 26 procent is voor een vertrek en 16 procent is nog zwevend.

Ook voor een referendum over een ‘Nexit’ zoals de Britten op 23 juni hebben lopen Nederlanders niet warm: 53 procent is tegen, terwijl 36 procent juist wel een volksraadpleging wil over het EU-lidmaatschap.

De uitslag is opvallend, omdat Nederland de afgelopen jaren tot tweemaal toe de Europese koers afwees. In 2005 stemde Nederland tegen de Europese grondwet en in april van dit jaar werd het associatieverdrag met Oekraïne verworpen in een referendum.

Voor- en tegenargumenten

Als belangrijkste redenen voor een vertrek uit de EU noemen de ondervraagden de hoge bedragen die Nederland af moet dragen, de regelzucht vanuit Brussel en de huidige immigratieproblematiek.

Voorstanders van EU-lidmaatschap denken dat Nederland beter af is in een sterke Europese Unie, die samenwerkt op gebied van economie, vrede en veiligheid. Zo kan de EU een machtsblok vormen tegenover de Verenigde Staten, Rusland en China. Ook noemen de ondervraagden het gemak van de euro en het vrij reizen naar andere Europese landen.

Referendum onwaarschijnlijk

De kans dat wij net als in Groot-Brittannië naar de stembus moeten om over het EU-lidmaatschap een oordeel te vellen is klein. De huidige referendumwet zegt dat een volksraadpleging alleen voor nieuwe wetten en verdragen aangevraagd kan worden. Een referendum over een Nederlands vertrek uit de EU kan volgens de huidige wetgeving niet.

Lees ook 

Na de Brexit: dit zijn de 4 opties voor de Britten

Jonge Britten in Straatsburg over Brexit: ‘Groot-Brittannië zou slechte single zijn’

3 manieren om te speculeren op de Brexit

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl